De pabo wordt steeds witter

Een negatief bijeffect van een positieve ontwikkeling.
De maatschappij stelt steeds hogere eisen aan haar juffen en meesters. Een goede ontwikkeling. Ik kan tenminste geen genoegen nemen met minder dan optimaal en ik ben blij dat er breder zo over wordt gedacht.

Het gevolg is naast gemiddeld meer taalvaardige Pabisten ook minder allochtone juffen en meesters in de komende jaren. Dus behalve de vertrutting die al gaande was verbleekt ons beroep nu ook nog.

de pabo anno 2016: kleine klassen en weinig allochtone studenten. Het is iets waar alle lerarenopleidingen in het land nu mee kampen. Door de strenge toelatingseisen zijn de afgelopen jaren nóg minder leerlingen de pabo gaan doen. En het aantal allochtone studenten is tot een dieptepunt gedaald.

Lees het artikel Juliette Vasterman

Ik vind dat spijtig. Terwijl ik dit schrijf zie ik steeds meester Filémon voor me. Een van de beste leerkrachten die ik ken. invoelend, duidelijk en het prototype ‘rolmodel’. Ik zou het spijtig vinden wanneer onze Zoetermeerse knullen het zonder meesters als Filémon zouden moeten doen.

Niet alleen de Antilliaanse jongens en de Marokkaanse meisjes, maar alle andere subgroepen die je kan bedenken verdienen een goed rolmodel. Wanneer alle kinderen een keer een goede leerkracht tegenkomen die ze ‘aanspreekt’ (in dubbele betekenis), dan zou dat op latere leeftijd veel problemen voorkomen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *